Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Π.Φ.Σ.: ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σας ενημερώνει πάνω στις τελευταίες εξελίξεις, ζητώντας από όλους σας να είστε έτοιμοι για αγώνες αν χρειαστεί.

Α) Μνημόνιο

Στην τελευταία επικαιροποιημενη έκδοση του Μνημονίου, η Κυβέρνηση επιμένει σε δύο κεφαλαιώδη σημεία:
• Να διαμορφώσει το ποσοστό κέρδους μας επί της λιανικής τιμής σε 15% (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων υψηλού κόστους).
• Να καταργήσει την Αγορανομική Διάταξη που αφορά το 4‰ υπέρ ΚΑΕΦ, δηλαδή του Κεφαλαίου Αποζημίωσης Εξόδου Φαρμακοποιών.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό κέρδους, εξηγήσαμε στην Κυβέρνηση (με όλους τους δυνατούς τρόπους) ότι αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ.
Οδηγούν τα φαρμακεία σε καταστροφή και αδυναμία λειτουργίας.
Στο Φ. Δ. και στο site του ΠΦΣ (www.pfs.gr) θα βρείτε αναλυτικά τις θέσεις μας.
Αν η Κυβέρνηση επιμείνει, τότε θα βρει αντιμέτωπους τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας:
ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ να δώσουν τη «μητέρα των μαχών».
Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τους αρμόδιους Υπουργούς και τους εκπροσώπους της Τρόικας, όσο και με τους Συλλόγους όλης της χώρας.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ!!!

Σε ό,τι αφορά το 4‰ και το ΚΑΕΦ, τους εξηγήσαμε ότι αυτή η κράτηση δεν επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων , ούτε τα ταμεία και τους ασφαλισμένους. Είναι επιβάρυνση του ίδιου του φαρμακοποιού, προκειμένου μέσω αυτής της αποταμίευσης να εισπράττει κατά την έξοδό του από το επάγγελμα ένα ποσό με τη μορφή εφάπαξ.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ - ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ.

Β) ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Με αυθαίρετη απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, απαγόρευσαν τις εκπτώσεις από τις εταιρείες, τις αποθήκες και τους ΣΥΦΑ προς τα φαρμακεία.
Μετά από συνεννόηση του ΠΦΣ με τον ΦΣΑ έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης αυτής.
Επιμένουμε να επανέλθουν οι εκπτώσεις.

Γ) ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ
Ενώ μας είχαν υποσχεθεί τουλάχιστον ένα μήνα για τη διάθεση των αποθεμάτων (εμείς είχαμε ζητήσει δύο μήνες), τελικά κατόρθωσαν ένα αλαλούμ…
Έδωσαν τον ίδιο χρόνο στις αποθήκες, και τελικά έκαναν το διάστημα μόνο 15 ημέρες.
Αποτέλεσμα: νέες ζημιές για τα φαρμακεία από τις διαφορές τιμών.

Δ) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΑΜΕΙΩΝ
Συνεχίζεται η απαράδεκτη καθυστέρηση από πολλά ταμεία. Ήδη πολλοί σύλλογοι προχωρούν σε διαταγές πληρωμής , εφόσον οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους 5 μήνες, ή σε αναστολές εκτέλεσης.
Πρέπει όλοι οι Σύλλογοι να πιέσουν τα ταμεία για έγκαιρη πληρωμή.

Ε) ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΙΚΑ
Με απαράδεκτη απόφασή του ο Διοικητής του ΙΚΑ θέλει να επεκτείνει τα φαρμακεία του ΙΚΑ, προκειμένου να διακινεί από εκεί τα φάρμακα υψηλού κόστους και όσα ήδη διακινεί το ΙΚΑ.
Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη και επιμένουμε ότι τα φαρμακεία αυτά δεν πρέπει να λειτουργήσουν.
Δεν μπορεί την ώρα που όλα «αποκρατικοποιούνται» κάποιοι να χτίζουν επιπλέον κράτος!

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Σας απαριθμήσαμε τα πιο σπουδαία από τα πολλά προβλήματα που μας δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.
Εμείς πάντα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου και της διαβούλευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε απέναντι στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος και το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Με σημαία το θεμελιώδες ζήτημα του ποσοστού κέρδους, που ήδη είναι το μικρότερο στην Ευρώπη, σας καλούμε συσπειρωμένοι γύρω από τους Συλλόγους σας,
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε!!
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο πρόεδρος Θεόδωρος Αμπαζόγλου
Ο γραμματέας Δημήτριος Καραγεωργίου

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Π.Φ.Σ.: ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ο.Γ.Α.

Μετά από συνάντηση με τον προϊστάμενο της εκκαθάρισης δαπανών του ΟΓΑ κ. Κωνσταντίνου, μας ενημέρωσε ότι σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων πανελλαδικά, επιστράφηκε η πράσινη συγκεντρωτική κατάσταση, επειδή δεν ήταν σωστά συμπληρωμένη.
Οι κυριότεροι λόγοι επιστροφής των συγκεντρωτικών καταστάσεων στους συναδέλφους, προκειμένου να διορθωθούν και να υποβληθούν ξανά, είναι οι εξής:

1.Δυσανάγνωστα ή ελλειπή στοιχεία του φαρμακοποιού, όπως ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου φαρμακείου, αριθμός μητρώου ΤΣΑΥ του φαρμακοποιού, κ.α.

2. Δυσανάγνωστα ή λανθασμένα ποσά ανά ημέρα

3. Δυσανάγνωστα ή λανθασμένα ποσά στα γενικά σύνολα, στη συμμετοχή και στο αιτούμενο ποσό.

4. Ασυμφωνία αιτούμενου ποσού με το συνολικό ποσό ανά ποσοστό συμμετοχής (25%, 10%, 0%)

5. Στο Νο. 26 της κατάστασης πρέπει να αναγράφονται τα αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη.

6. Στο Νο 27 της κατάστασης, απαραιτήτως θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των συνταγών που αφορούν τα φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως και η συνολική αξία αυτών των συνταγών. Αυτό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον υπολογισμό του rebate. (Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εισπράττουν rebate για τα φάρμακα υψηλού κόστους).

Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται ευκρινέστατα τα στοιχεία για τις συνταγές που έχουν εκδοθεί από ιδιώτες γιατρούς

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Π.Φ.Σ.: ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ

Μετά από επικοινωνία με την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών αλλά και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και προς αποφυγήν περικοπών, σας εφιστούμε την προσοχή στις συνηθέστερες περιπτώσεις περικοπών :

1. Δεν αποζημιώνονται:
α) Οι συνταγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 150€ και δεν φέρουν θεώρηση (οι ηλεκτρονικές συνταγές δεν χρειάζονται θεώρηση)
β) Αθεώρητες συνταγές για φάρμακα που υπάγονται στο Ν.1729 (Δίγραμμες)
γ) Δίμηνες αθεώρητες συνταγές

2. Ο ελεγκτής γιατρός δεν μπορεί να είναι και συνταγογράφος γιατρός . Επομένως αν απαιτείται θεώρηση πρέπει να γίνει από άλλον ελεγκτή.

3. Στις περιπτώσεις :
α) Λανθασμένη χρέωση φαρμάκων : αφαιρείται το επιπλέον ποσό
β) Απουσία ταινίας γνησιότητας: αφαιρείται η αξία του αντιστοίχου εμβαλλαγίου
γ) Επικόλληση άλλης ταινίας γνησιότητας: αφαιρείται η αξία του φαρμάκου
δ) Απουσία γνωμάτευσης: αφαιρείται η αξία του φαρμάκου για το οποίο απαιτείται η γνωμάτευση

4. Δεν αποζημιώνονται τα εμβόλια που χορηγούνται από τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ. Τα μόνα εμβόλια που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι:
• Πνευμονιόκοκκκου (PCV- ανεξάρτητου αριθμού οροτύπων) 13-δύναμο και 10-δύναμο
• Ανεμοβλογιάς
• Μηνιγγιτιδόκκου C
• Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης-Tdap
• Διφθερίτιδας-Τετάνου τύπου ενηλίκου
• Γρίπης (ομάδες υψηλού κινδύνου)

5. Δίμηνες συνταγές συνταγογραφούν μόνο οι γιατροί του ΙΚΑ, συνταγές με αναλώσιμα συνταγογραφούν οι γιατροί του Ιδρύματος και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας.

6. Συνταγές που απορρίπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα εξετάζονται δευτερογενώς από ανθρώπινο μάτι. Εάν δεν βρεθεί κάποιο σφάλμα ή έλλειψη , αποζημιώνονται ως έχουν.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Π.Φ.Σ. ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ

Όταν έγινε γνωστό ότι πρόθεση του Υπουργείου Υγείας , μέσω της ανακοστολόγησης ήταν να μειωθούν οι τιμές πολλών φαρμάκων, ζητήσαμε να υπάρχει μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών , προκειμένου να διατεθούν τα αποθέματα που ήταν στα ράφια των φαρμακείων, όπως είχε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Τελικώς το Υπουργείο αποφάσισε να καθορίσει ένα μήνα (μέχρι 29/7/2011) για την διάθεση των αποθεμάτων (ΥΑ ΔΥΓ3οικ/29-6-2011).
Στην συνέχεια δόθηκε το ίδιο διάστημα και για τις φαρμακαποθήκες !!

Αποτέλεσμα είναι να μην γνωρίζουμε εάν οι αποθήκες έχουν προμηθευθεί τα φάρμακα σε παλιές ή νέες τιμές .
Συγχρόνως δεν φρόντισαν να υπάρξει η σήμανση «Ν.Τ.» (δηλ. Νέα Τιμή) στις συσκευασίες των φαρμάκων που βρίσκονται στις αποθήκες και στις βιομηχανίες και τέλος σε ένα νέο αντιφατικό και αλλοπρόσαλλο διακανονισμό , αποφάσισαν χωρίς καμιά συνεννόηση να περιορίσουν τον ένα μήνα σε 15 ημέρες (μέχρι 15/7/2011 σύμφωνα με την Υ.Α. ΔΥΓ3(α) /οικ. 75145/4-7-2011).

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουν ένα απίστευτο αλαλούμ με τις τιμές των φαρμάκων.
Όλα αυτά είναι καρπός βεβιασμένων ενεργειών και παρεμβάσεων διαφόρων κύκλων.
Αν το Υπουργείο θέλει να υπάρξει συνεπής και αποτελεσματική πολιτική πρέπει να αποδεχθεί ένα σοβαρό διάλογο με τον Π.Φ.Σ.

Ζητείται σοβαρότης !!

Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Π.Φ.Σ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κατόπιν σχετικής παρεμβάσεως του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δυνάμει της υπ’ αριθμόν 931/2010 αποφάσεώς του έκρινε ότι δεν αντίκειται στις κοινοτικές διατάξεις, στο Σύνταγμα ή στην ΕΣΔΑ η υποχρεωτική διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής από τα φαρμακεία. Ειδικότερα, το άρθρο 10α της ΚΥΑ Υ1/Γ.Π.127962/03/2004, το οποίο ορίζει ότι τα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, δεν αντίκειται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, δεν συνιστά μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος και δεν αντίκειται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, στην αρχή της αναλογικότητας και στο άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αριθμός 1 της ΕΣΔΑ.
Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε μεταξύ άλλων ότι η απαγόρευση διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής εκτός φαρμακείων, δεν αντίκειται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος. Και τούτο, διότι το μέτρο αυτό περιορίζει επιτρεπτώς, κατά την έννοια της συνταγματικής αυτής διάταξης, την εμπορική ελευθερία των επιχειρήσεων, των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπεί το αιτούν σωματείο, δεδομένου ότι είναι μέτρο γενικό και αντικειμενικό και αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, από το ενδεχόμενο υπερβολικής ή ανεξέλεγκτης πρόσληψης ουσιών, όπως οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, δυνητικά επιβλαβών για την υγεία, για την οποία το κράτος οφείλει να μεριμνά και προληπτικώς, σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος.
Επίσης, κρίθηκε ότι, καθώς οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής δεν έχουν ανατραπεί, ο επίμαχος περιορισμός της εμπορικής ελευθερίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο αντίθετο προς την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή προδήλως απρόσφορο ή μη αναγκαίο για την επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού δημοσίου συμφέροντος ούτε προδήλως δυσανάλογο προς το σκοπό αυτόν, αφού δεν θίγει τον πυρήνα της οικονομικής ελευθερίας των επιχειρήσεων.