Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Π.Φ.Σ.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 21/3/2012

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται το σύστημα του κλάδου υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης, με την επικείμενη ένταξη χρεωμένων ταμείων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι με την ενσωμάτωση στον Ενιαίο Φορέα και άλλων ταμείων που θα προσθέσουν επιπλέον χρέη τουλάχιστον 250.000.000 ευρώ.
Όσον αφορά την ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι πληρώθηκαν οι Φαρμακοποιοί, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , πληροφορεί την κοινή γνώμη πως οι οφειλές εξοφλήθηκαν σύμφωνα με το νόμο και αφορούν τις συνταγές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μηνός Ιανουαρίου 2012.
Σε καμιά περίπτωση , διευκρινίζει ο Π.Φ.Σ. , δεν αποτελούν «δώρο» σε έναν κλάδο που στενάζει από την οικονομική ασφυξία και εξακολουθεί να στηρίζει την φαρμακευτική περίθαλψη.
Τα συσσωρευμένα χρέη τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ από τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ εξακολουθούν να υπάρχουν και για τον λόγο αυτό ο Π.Φ.Σ. εμμένει στην άμεση εξόφληση τους.
«Τονίζουμε και πάλι» , αναφέρει στην δήλωσή του ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, «ότι κινδυνεύει άμεσα η φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ελλήνων πολιτών, εάν δεν υπάρξει δίκαιη και επαρκής χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του από νέα χρέη με την ένταξη ταμείων όπως ο Οίκος Ναύτου , το ΤΑΥΤΕΚΩ , κλπ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Π.Φ.Σ.: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΟΠΑΔ - ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αθήνα, 21/3/2011
Αριθμ. Πρωτ. 811

1.ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΟΠΥΥ
Η πληρωμή του ΕΟΠΥΥ ολοκληρώθηκε.
Διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να πληρώνει ενιαία και τους μεμονωμένους φαρμακοποιούς και τους φαρμακοποιούς που πληρώνονται μέσω διανεμητικών λογαριασμών και μάλιστα τις ημερομηνίες που μας έχει δηλώσει.

2. ΠΛΗΡΩΜΗ α΄ ΔΟΣΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΟΠΑΔ
Τελικά η ανυπαρξία των υπηρεσιών του ΟΠΑΔ εξακολουθεί και επιβεβαιώνεται και μετά την ένταξη αυτού στον ΕΟΠΥΥ.
Ενώ έχουν εκταμιευθεί τα 48 εκατ. από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΟΠΥΥ, η έλλειψη προσωπικού, η γραφειοκρατική δυστοκία των ΥΠΑΔ οδηγούν για μια ακόμα φορά τις δεσμεύσεις των αρμοδίων για πληρωμές της α΄δόσης των οφειλομένων του ΟΠΑΔ να αποδεικνύονται κούφια λόγια αφού μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η πληρωμή μας.
Συγκεκριμένα:
Για να αναδείξουμε το γραφειοκρατικό χάος ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
Οι τοπικές ΥΠΑΔ όπως σας είχαμε ενημερώσει αδυνατούσαν να διεκπεραιώσουν την πληρωμή των επιτροπικών ενταλμάτων και λόγω έλλειψης προσωπικού (μεταθέσεις) και λόγω λήξεως της σύμβασης με την εταιρία που στηρίζει μηχανογραφικά την διαδικασία πληρωμών (ORASIS).
Μετά από παλινωδίες μίας εβδομάδας και με συνεχείς πιέσεις του ΠΦΣ αποφασίστηκε να αποσταλούν από κάθε ΥΠΑΔ οι συνταγές μαζί με τα παραστατικά και τα τιμολόγια. στην ΚΜΕΣ για να δρομολογηθεί η διαδικασία πληρωμής μας μέσω της ΚΜΕΣ.
Όταν διαπιστώθηκε ο τεράστιος όγκος που έπρεπε να σταλεί με courier και το χρηματικό ποσό που απαιτούσε την προκήρυξη διαγωνισμού και άρα την χρονοβόρα διαδικασία διεκπεραίωσης, αποφασίστηκε τελικά να ζητηθεί από τις ΥΠΑΔ να αποστείλει μόνο τα τιμολόγια.
Μετά την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και το γεγονός ότι κατέστη πλέον σαφές, μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ να παρεμβαίνουν καθημερινά για να επιλυθεί το κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο και εμπλοκές οι οποίες στην ουσία δεν μας αφορούν, εξηγήσαμε στην Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι ακριβώς επειδή όλα αυτά δεν μας αφορούν, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην διαδικασία πληρωμής της α΄ δόσης από τα οφειλόμενα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις.
Η κατανόηση των όποιων προβλημάτων έχει όρια. Ειδικά από την στιγμή κατά την οποία τα φαρμακεία έχουν να πληρωθούν ΟΠΑΔ από το μήνα Ιούνιο.
Ελπίζουμε ότι μετά την διευθέτηση της πληρωμής μας για την πρώτη δόση, η ίδια διαδικασία θα ολοκληρωθεί συντομότερα και για το υπόλοιπο ποσόν των οφειλομένων μας, και δεν θα συναντήσουμε παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα , εφόσον φυσικά αποδεσμευτούν τα υπόλοιπα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών.

3.ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αντιλαμβάνεστε ότι για να μην υπάρξουν εκ νέου καθυστερήσεις θα πρέπει να κατατεθούν στην ΚΜΕΣ, το σύνολο των Υπεύθυνων Δηλώσεων για τα μέλη κάθε συλλόγου.
Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι Υπεύθυνες Δηλώσεις.
Στην περίπτωση που υπάρχουν συνάδελφοι που για δικούς τους λόγους έχουν αποφασίσει να μην υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση (πράγμα που σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ποιόν τρόπο θα πληρωθούν) θα πρέπει οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι να δηλώσουν σε κατάσταση τα ονόματα αυτά των συναδέλφων και να την στείλουν μαζί με τις υπεύθυνες δηλώσεις στην ΚΜΕΣ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία για τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Αν οι δεσμεύσεις δεν υλοποιηθούν μετά την 1η Απριλίου η ευθύνη βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Συναδελφικά,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Π.Φ.Σ.: ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αθήνα,12/3/2012
Αριθμ. Πρωτ.698

Το θέμα των χρεών των ταμείων είναι μείζον και αποτέλεσε βασικό σημείο της πρόσφατης κινητοποίησης.
Επειδή δεχόμαστε ερωτήματα σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλομένων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ σας ενημερώνουμε τα εξής :

Τον Φεβρουάριο 2012 πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση με την προειδοποίηση αναστολής εκτέλεσης συνταγών αν δεν λυνόταν το θέμα των συσσωρευθέντων χρεών του 2011 για τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ.
Ως καρπός εκείνης της παρέμβασής μας, ψηφίστηκε ο Ν. 4038/12 άρθρο 34 το οποίο σας επισυνάπτουμε.
Η συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών , το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει την αποπληρωμή σε δύο δόσεις.

1) 48 εκατ. ως α΄ δόση (τα οποία ήδη έπρεπε να έχουν πληρωθεί).
Αυτή τη στιγμή μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις οι περισσότερες από τις αρμόδιες ΥΠΑΔ έχουν αποστείλει τα τιμολόγια και τις συγκεντρωτικές καταστάσεις στον ΕΟΠΥΥ και αυτά επεξεργάζονται.
Καλούμε όλους τους Συλλόγους να ελέγξουν τις κατά τόπους ΥΠΑΔ αν έχουν αποστείλει τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον πρέπει να υπογραφεί από τους φαρμακοποιούς η προβλεπόμενη από τον Νόμο Υπεύθυνη Δήλωση .
(Δείτε τη δήλωση που σας έχουμε αποστείλει. Αν χρειαστεί προσθήκη να την κάνετε).
Μόλις ολοκληρωθούν αυτά, θα πληρωθούν τα χρήματα στους φαρμακοποιούς.

2. Όλα τα υπόλοιπα οφειλόμενα είχαν εξαρτηθεί από την εκταμίευση των 130 δις της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI.
Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, η πρώτη ροή χρημάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο αρχίζει την Παρασκευή 16/3 και αμέσως θα ζητήσουμε από το Υπ. Οικονομικών να αποστείλει τα υπόλοιπα οφειλόμενα (για ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ) στον ΕΟΠΥΥ.

3. Για τη Δ.Ε.Η. πιέζουμε το Υπουργείο να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Για όσο διάστημα η ΔΕΗ και τα άλλα ταμεία οφείλουν πάνω από 4 μήνες , έχουμε ζητήσει από τους Συλλόγους αναστολή πίστωσης.

4. Παράλληλα με βάση απόφαση της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. έχουμε δώσει εντολή σε Νομικό Γραφείο, για την καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καθυστέρησης πληρωμών (ως βασικό μέσο πίεσης της Κυβέρνησης).
Εδώ θα χρειαστούμε αναλυτικά στοιχεία από τους Συλλόγους για τα ταμεία που οφείλουν και για πόσους μήνες.

Θα σας κρατάμε διαρκώς ενήμερους για κάθε εξέλιξη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Π.Φ.Σ.: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αθήνα, 12/03/2012
Αρ. Πρωτ.: 697

Όπως γνωρίζετε ένα από τα βασικά σημεία της πρόσφατης πανελλαδικής κινητοποίησης ( μαζί με τα χρέη των ταμείων, το rebate, τη μείωση κέρδους κατά 1,3% επί της λιανικής κ.λ.π) ήταν η εμμονή του Υπουργού Υγείας για μετατροπή όλων των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές.
Τους εξηγήσαμε ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο αυτή τη στιγμή.
Πολλοί γιατροί ενώ έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης δεν είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
Το ίδιο συμβαίνει με νοσοκομειακούς, αγροτικούς κ.λ.π.
Επί πλέον για τα εκτός ΕΟΠΥΥ ταμεία δεν υπάρχει πρόβλεψη και τεχνική δυνατότητα μετατροπής.
Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο επέμεινε με τη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο προβλέπει το Μνημόνιο και τελικώς υπέγραψε Υπουργική Απόφαση που ενώ βγήκε στη δημοσιότητα Παρασκευή 9/3 φέρει ως ημερομηνία 1/3!
Όλοι οι φορείς αναγνωρίζουν ότι είναι αδύνατη η μετατροπή όλων των χειρόγραφων σε ηλεκτρονικές και συνεπώς εμείς προτείνουμε να εκτελούμε ηλεκτρονικά τις ηλεκτρονικές και χειρόγραφα τις χειρόγραφες.
Σήμερα ή αύριο θα βγουν οδηγίες από τον ΕΟΠΥΥ και την ΓΓΚΑ.
Αν αυτό δεν γίνει τότε θα σας δοθούν οδηγίες αντιμετώπισης του θέματος, σε συνεννόηση με τους τοπικούς συλλόγους.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Π.Φ.Σ.

Αθήνα, 6/3/2012
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ενημερωθήκατε χθες για την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 και 9 Μαρτίου, σύμφωνα και με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Π.Φ.Σ. στις 18/2/2011.
Η κινητοποίηση μας έχει στόχο να αναδείξει την ασυνέπεια των κυβερνητικών και υπουργικών υποσχέσεων και να αποδείξει σε όλους όσους επιβουλεύονται τα φαρμακεία μας , ότι οι φαρμακοποιοί αποτελούν ένας αρραγές μέτωπο με όποιον τρόπο αποφασίζουν να αγωνιστούν.
Η 48ωρη κινητοποίηση πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα ότι :

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ.
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

Συνάδελφοι,
Γνωρίζουμε ότι τα φαρμακεία, ασφυκτιούν, στενάζουν και έχουν στοχοποιηθεί.
Αποφασίσαμε την κινητοποίηση γιατί οφείλουμε να απαντήσουμε στην πολιτική της Κυβέρνησης και του Λοβέρδου.
Το μήνυμα που οφείλουμε να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία είναι ότι το φαρμακείο δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη .
Παράλληλα δεν μπορεί να συνεχισθεί η υποβάθμιση της Φαρμακευτικής Περίθαλψης.
Μέσα στις επόμενες ώρες θα σας στείλουμε ηλεκτρονικά υπόδειγμα αφίσας για να το διοχετεύεστε στα μέλη σας.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα προβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς spot του ΠΦΣ για την ενημέρωση του κόσμου.
Εμμένουμε στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και παράλληλα ζητούμε από τους συλλόγους να αναστείλουν την πίστωση προς τα ταμεία που οφείλουν περισσότερο από 4-5 μήνες.
Η εξέλιξη της διαφοροποίησης των Συλλόγων Αττικής – Πειραιά δεν αναστέλλει την απόφασή μας.
Μονίμως υποστηρίζουμε ότι όλοι πρέπει να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της ενιαίας έκφρασης του κλάδου και για την ενδυνάμωση της ενότητας μας, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς σε μεγάλους και μικρούς Συλλόγους, σε αστικά και αγροτικά κέντρα κλπ.
Πρέπει να αναδεικνύουμε το πρόβλημα των πληρωμών των Ταμείων αλλά και τις επιπτώσεις του Νόμου Λοβέρδου (Μείωση κέρδους, ωράριο, ακριβά φάρμακα, Rebate κλπ.).
Αν δεν αντιδράσουμε ή αν αντιδράσουμε μόνο για τις πληρωμές είναι σα να παραδεχόμαστε ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα ή ότι δεν έχουμε δυνάμεις αντίδρασης.
Το μήνυμα που δίνουμε στους πολίτες, την κοινή γνώμη, τα Μ.Μ.Ε. αλλά κυρίως στην Κυβέρνηση είναι ότι οι φαρμακοποιοί είναι εδώ, είναι δυναμικοί, είναι αποφασισμένοι.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Π.Φ.Σ.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (05/03/2012)

Το Δ.Σ του Π.Φ.Σ. αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας σε όλη την χώρα, για την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Μαρτίου 2012 .

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για την δραματική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών μετά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου.

Διαμαρτύρονται για τις τρομακτικές ελλείψεις φαρμάκων που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Διαμαρτύρονται για την απαξίωση των αποθεμάτων των φαρμακείων και τις καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων που συνεχίζονται παράνομα και προκλητικά, ξεπερνώντας τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η ασφυκτική κατάσταση στην ρευστότητα των φαρμακείων οδηγεί μεγάλο αριθμό φαρμακείων σε κλείσιμο και τους πολίτες – όσοι εναπομείναντες έχουν χρήματα- να πληρώνουν τα φάρμακα τους από την τσέπη τους.

Ο Π.Φ.Σ. παράλληλα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους της υποβάθμισης της φαρμακευτικής περίθαλψης στην εποχή του Μνημονίου.

Ο Π.Φ.Σ. καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική η οποία με ευθύνη του κ. Λοβέρδου , αφαιρεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα , όπως είναι η πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά : “Η κυβερνητική πολιτική όπως εκφράζεται από τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, ξεχαρβαλώνει το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης , δημιουργεί ασφαλισμένους πολίτες δύο ταχυτήτων και οδηγεί στην καταστροφή την ελληνική φαρμακοβιομηχανία , τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες”.

Οι Φαρμακοποιοί με τις κινητοποιήσεις τους :

• Λένε όχι στην υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης

• Ζητούν άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των φαρμακείων


• Απαιτούν άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων των ασφαλιστικών ταμείων

• Ζητούν άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων φαρμάκων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ