Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ

Αθήνα, 27/1/2017 
Αρ. Πρωτ. 224

Στις 2/1/2017 υπεγράφη μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. 
Με την σύμβαση αυτή αλλάζει οριστικά το τοπίο, που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής και υγειονομικά υλικά. Σύμφωνα με την σύμβαση οι δικαιούχοι των παροχών (ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι ) δεν πρέπει να προσέρχονται στις κατά τόπους διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθούν για εκτελέσεις γνωματεύσεων που γίνονται το 2017.
Θα αποζημιώνονται μόνο για εκτελέσεις γνωματεύσεων που έγιναν μέχρι 31/12/2016. 
Οι εκτελέσεις των γνωματεύσεων γίνονται μόνο σε συμβεβλημένους παρόχους με τον ΕΟΠΥΥ, όπως είναι τα φαρμακεία. 
Το παλιό e-ΔΑΠΥ έχει καταργηθεί και αντικαθίσταται από νέο e-DAPY το οποίο στην ουσία δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο, εκτός από κάποιες ελάχιστες παραμέτρους. Τα φαρμακεία τα οποία μέχρι 31/12/2016 είχαν πιστοποιηθεί στο παλαιόe-ΔΑΠΥ και λειτουργούσαν μέσω αυτού, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Αυτά τα φαρμακεία έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e-DAPY) το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες. 
Για τα φαρμακεία που ήταν εγγεγραμμένοι πάροχοι την 31/12/2016, δεν χρειάζεται η επανεγγραφή τους, γίνεται αυτόματα. 
Για όσα φαρμακεία ξεκίνησαν την λειτουργία τους από 1/1/2017, απαιτείται η εγγραφή τους ως υποψήφιοι πάροχοι στην πύλη του ΕΟΠΥΥ (http://apps.eopyy.gov.gr/). 
Από την στιγμή της εγγραφής τους είναι αυτοδικαίως συμβεβλημένοι και δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια. Σε περίπτωση που επιθυμούν να μην εκτελούν και συνεπώς να μην συμβληθούν, υπογράφουν δήλωση την οποία καταθέτουν στο σύλλογό τους και ο σύλλογος την αποστέλλει άμεσα στον ΕΟΠΥΥ. 
Όπως αναφέρεται στη σύμβαση τα υλικά που χορηγούνται από τα φαρμακεία είναι τα εξής : 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη
Επιθέματα
Υλικά για μεσογειακή αναιμία
Οστομικά Υλικά
Υλικά Τραχειοστομίας
Συσκευές σίτισης
Συσκευές έγχυσης φαρμάκων
Καθετήρες - ουροσυλλέκτες
Λοιπά αναλώσιμα υλικά
ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Ορθοπεδικά*
Ακουστικά Βαρηκοΐας*
Αναπνευστικά Είδη*
ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής (Διαιτητικά Τρόφιμα)*

*ακολουθώντας την κείμενη νομοθεσία που διέπει τη διακίνηση των εν λόγω προϊόντων, με βάση τους όρους της ως άνω σύμβασης. 

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ 

Για όλα τα ανωτέρω προϊόντα, η γνωμάτευση είναι ηλεκτρονική. Ή γνωμάτευση πρέπει να είναι συμπληρωμένη (στο σύνολο των πεδίων της) από τους αντίστοιχους κατά περίπτωση ιατρούς, ανάλογα με την παροχή και ακολουθώντας τις σχετικές εγκυκλίους και κανονισμούς του Οργανισμού (π.χ. ΕΚΠΥ, δηλ. Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ). Ο έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας του Δικαιούχου αποτελεί υποχρέωση του ιατρού που εκδίδει την γνωμάτευση και γίνεται κατά την διάρκεια έκδοσης της γνωμάτευσης ηλεκτρονικά (ή από το βιβλιάριο υγείας στις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική καταχώρηση –έκδοση χειρόγραφης γνωμάτευσης). 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ 

Κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων το e-DAPY ενημερώνει αυτόματα, για το αν το εν λόγω υλικό είναι καταχωρημένο στο μητρώο ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΠΤΥ από την εταιρεία (η οποία έχει την ευθύνη για την καταχώρησή του) εάν έχει εγκριθεί προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ λαμβάνοντας μοναδικό αριθμό barcode ανά τεμάχιο. 
Στο έντυπο εκτέλεσης καταχωρείται αυτόματα κατά την εκτέλεση ο αριθμός μητρώου ΕΚΑΠΤΥ, όπως και το μοναδικό BARCODE του προϊόντος. Δεν απαιτείται επικόλληση κουπονιού, διότι το barcode θα είναι άυλο χωρίς ετικέτα. Όσα προϊόντα δεν έχουν πάρει έγκριση για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα τους επιτρέπει το σύστημα να εκτελούνται. Ο δικαιούχος καταβάλει την νόμιμη συμμετοχή του στο φαρμακείο όπου αυτή προβλέπεται καθώς και την διαφορά της τιμής από την μέγιστη αποζημιούμενη τιμή του ΕΟΠΥΥ. 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει το νέο e-Dapy δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα προϊόντα που έχουμε χορηγήσει ή χορηγήσουμε (εκτός του Σακχαρώδη διαβήτη), έχουν πάρει έγκριση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. 
Ως εκ τούτου, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά και έχει συμφωνηθεί από τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιωθούν ΟΛΑ με την υποβολή των γνωματεύσεων στις αρχές Φεβρουαρίου. 
Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για το κλείσιμο αυτού του μήνα (Ιανουάριος και μόνο) είναι τα εξής: 
  • Συνεχίζουμε να εκτελούμε χειρόγραφα τις γνωματεύσεις σύμφωνα με όσα απαιτούνται για κάθε Κατηγορία (π.χ. θεώρηση όπου απαιτείται). 
  • Μόλις λειτουργήσει το νέο e-Dapy και ανοίξει το σύστημα, θα πρέπει να περαστούν όλες οι γνωματεύσεις μέχρι εκείνη την στιγμή στο νέο e-Dapy. Κατά την καταχώρησή τους περνώντας όλα τα προϊόντα που έχουν δοθεί ανά συνταγή θα εκτυπώνεται έντυπο εκτέλεσης της γνωμάτευσης το οποίο απλά θα συρράπτεται στη παλιά γνωμάτευση του γιατρού που εκτελέσαμε. Για αυτό τον μήνα, το σύστημα θα δεχθεί όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που έχουμε εκτελέσει, είτε έχουν πάρει έγκριση είτε όχι. 
  • Αφού περάσουμε όλες τις συνταγές στο νέο e-Dapy, επιβεβαιώνουμε τις εκτελέσεις που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα. Στο σημείο αυτό, έχουμε την δυνατότητα να διορθώσουμε τις εκτελέσεις αν έχει προκύψει κάποιο λάθος. 
  • Αφού ολοκληρώσουμε την πιθανή επεξεργασία , πατώντας υποβολή ολοκληρώνουμε το σύνολο των εκτελέσεων και το σύστημα μας ενημερώνει για το σύνολο των προϊόντων που έχουν εκτελεστεί καθώς και την συνολική τους αξία, οπότε και εκδίδεται το σχετικό τιμολόγιο προς τον ΕΟΠΥΥ. 
  • Πατώντας ολοκλήρωση, το σύστημα θα επιτρέπει να εκδοθεί το ειδικό έντυπο αποστολής του φακέλου (ένα ειδικό έντυπο με όλα τα στοιχεία του φαρμακείου που απαιτούνται), το οποίο θα επικολλάται στον φάκελο με τις γνωματεύσεις καθώς και το τιμολόγιο και τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή. 
ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ 

Οι πληρωμές για αυτά τα υλικά θα γίνονται σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση, αφού υπάρξει πρώτα πλήρης εκκαθάριση. Για τον λόγο αυτό, για όποιους λογαριασμούς φαρμακείων υπάρχει πρόβλημα απόρριψης γνωμάτευσης (π.χ. έλλειψη υπογραφής, σφραγίδας φαρμακείου κ.λ.π.) θα αποστέλλεται με email στον φαρμακείο και στον σύλλογό του, σχετική και αναλυτική ενημέρωση για την απόρριψη, ώστε να έχει δυνατότητα ο φαρμακοποιός να επιλέξει ηλεκτρονικά, ένα εκ των δύο πραγμάτων : 

- ή να προβεί σε ένσταση οπότε όλη η πληρωμή μπαίνει σε εκκρεμότητα, 

- ή να αποδεχτεί την απόρριψη οπότε προχωράει κανονικά η πληρωμή. 

Αυτό ισχύει για όλους τους παρόχους χορήγησης των εν λόγω προϊόντων. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, η νέα αυτή διαδικασία χορήγησης αναλωσίμων υλικών και προϊόντων που δεν είχαμε μέχρι σήμερα θα δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά και προβληματισμούς κατά την υλοποίησή της. 
Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και να διορθώνουμε τυχόν λάθη που θα προκύπτουν. 
Θα σας ενημερώνουμε συνεχώς για οτιδήποτε προκύψει. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Π.Φ.Σ.: ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αθήνα 24.1.2017 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
«Τάραξαν τα νερά» οι θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά της απελευθέρωσης του Ιδιοκτησιακού και έγινε δεκτή η Αναφορά που υπέβαλλε , από την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Αναφορών. 
Στην διαδικασία που ξεπέρασε κατά πολύ τα συνηθισμένα χρονικά όρια, οι Ευρωβουλευτές αντιμετώπισαν θετικά τις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. 
Επιστολή Εξηγήσεων με την οποία θα ζητά τους λόγους που οδήγησαν στην Απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εκδώσει τις Αποφάσεις για το Ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων θα αποστείλει η Επιτροπή Αναφορών προς το Υπουργείο Υγείας. 
Μάλιστα όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής θα ζητήσει η ίδια προσωπικά να δοθεί γραπτή απάντηση. 
Στην συζήτηση που ξεπέρασε τα 45 λεπτά τοποθετήθηκε αρχικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα υπάρχει η καλύτερη διασπορά φαρμακείων σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Τι θα προσφέρει η «απελευθέρωση» που φέρνει οποιονδήποτε ιδιώτη στα φαρμακεία; Aναρωτήθηκε ο κ. Λουράντος, επισημαίνοντας στα μέλη της Επιτροπής ότι ο «ανταγωνισμός» έφερε στην Ελλάδα αύξηση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ από 20 – 50%. 
«Τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλια. Οι 10 αλυσίδες όμως ναι» είπε χαρακτηριστικά. 
«Ζητάμε να από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταδικάσει την πρακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει να αποσύρει τις Αποφάσεις αυτές», κατέληξε ο κ. Λουράντος. 
Τον λόγο πήρε ο νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος ισχυρίσθηκε πως είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης που πήρε και τις αποφάσεις. 
Ακολούθως μίλησε η Ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα η οποία τόνισε πως κάποια συμφέροντα επιδιώκουν τις αλλαγές αυτές και ότι «οι μνημονιακές υποχρεώσεις αδιαφορούν για την Δημόσια Υγεία». 
Επίσης ζήτησε να μείνει ανοικτή η αναφορά και να ζητηθεί «αν υπάρχει κάποια μελέτη από τις περιπτώσεις αυτής της απελευθέρωσης» , που να αποδεικνύει ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. 
Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής , που από την αρχή στήριξε τις θέσεις του Π.Φ.Σ. ρώτησε χαρακτηριστικά «γιατί κρύβεται η Commission πίσω από την Τρόϊκα;” 
O Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος ζήτησε να κληθεί η Ελληνική Κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της. 
Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυρία Κωσταντίνκα Κούνεβα ζήτησε η Αναφορά να μείνει ανοικτή και να ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας. 
Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές διαλύουν την Υγεία και μετατρέπουν του Φαρμακοποιούς σε υπαλλήλους και να παραπεμφθεί το θέμα στην Ειδική Ομάδα Εργασίας για την λειτουργία της Τρόικας στην Ελλάδα. 
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος υπογράμμισε πως «ο Φαρμακοποιός και τα φαρμακεία επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στην Υγεία. 
Μεγάλα συμφέροντα έχουν επενδύσει στην διάλυση των Φαρμακείων για να πωλούν τα Φάρμακα ως εμπόρευμα και αυτό δεν προοιωνίζει κάτι καλό για την Υγεία». 
Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός του Προέδρου, μετείχαν ο Γεν. Γραμματέας κ. Ιωάν. Μακρυγιάννης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Π.Φ.Σ.: ΜΗΝΙΑΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ

Αθήνα, 23/1/2017 
Αρ. Πρωτ. 212 

ΠΡΟΣ Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας 

Α. Σας αποστέλλουμε την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με θέμα: «Σχετικά με τις υποβολές λογαριασμών συνταγών φαρμάκων ιδιωτικών φαρμακείων και την εκτέλεση συνταγών Ευρωπαίων ασφαλισμένων». ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ...

Διευκρινίσεις επί της εγκυκλίου: 

Στη σελ. 2, «7. a. ……. Επισημαίνεται ότι στις εκτελεσμένες συνταγές των Ευρωπαίων Ασφαλισμένων θα επισυνάπτεται φωτοτυπία του εντύπου δικαιώματος (πρώτη σελίδα βιβλιαρίου ή κάρτας) μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ανάκτηση των στοιχείων», σας ενημερώνουμε ότι ο ΠΦΣ δεν έχει κάνει αποδεκτή και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν την υποχρέωση να υλοποιούν τον συγκεκριμένο όρο. 

Στη σελ. 3 στο σημείο 7, «8. Η εκτύπωση της χειρόγραφης εκτέλεσης μιας ηλεκτρονικής έκδοσης συνταγής φαρμάκων συνιστάται να γίνεται στην οπίσθια όψη της αντίστοιχης ηλεκτρονικής έκδοσης για λόγους οικονομίας χαρτιού», εννοείται η εκτύπωση της ηλεκτρονικής έκδοσης να γίνεται στην οπίσθια όψη της συνταγής του ιατρού. 

Και στο σημείο 8, «8. Οι χειρόγραφες εκδόσεις συνταγών φαρμάκων εκτελούνται «χειρόγραφα», ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ με το χέρι, αλλά με την εκτύπωση από το σύστημα του φαρμακείου της σελίδας χειρόγραφης εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων σύμφωνα με το υπόδειγμα που ακολουθεί», εξαιρούνται οι συνταγές που συμπεριλαμβάνουν εμβόλια απευαισθητοποίησης, γαληνικά σκευάσματα, αμπούλες μονοδοσικού ενέσιμου ύδατος, φυσιολογικού ορού κλπ., λόγω λάθους τιμολόγησης από την ΗΔΙΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση εκτελούμε χειρόγραφα επί της συνταγής. 

Τα προγράμματα φαρμακείων έχουν λάβει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση πριν κλείσει ο μήνα Ιανουάριος. 

Β. Ιατροτεχνολογικά και λοιπά προϊόντα υγειονομικού υλικού 

Πλην των παραστατικών σακχαρώδη διαβήτη, για τα υπόλοιπα υλικά (κολοστομίες, προϊόντα ειδικής διατροφής, συμπυκνωτές οξυγόνου, αναπνευστικές συσκευές, επιθέματα, νεφελοποιητές κλπ.), ισχύουν από πλευράς προϋποθέσεων εκτέλεσης ότι ίσχυε και πριν. 
Το ίδιο επίσης ισχύει και για τις τιμές αποζημίωσης. 
Όλα τα προαναφερόμενα υλικά πρέπει να είναι συνταγογραφημένα ηλεκτρονικά από συμβεβλημένους και πιστοποιημένους ιατρούς των ειδικοτήτων που απαιτούνται και να υπάρχει και η σχετική θεώρηση όπου αυτή απαιτείται. 
Το μόνο που διαφοροποιείται είναι ότι, δεν εκδίδουμε απόδειξη η τιμολόγιο προς τον ασφαλισμένο γιατί δεν αποζημιώνεται, αλλά κρατούμε τα παραπεμπτικά και τις γνωματεύσεις με την προβλεπόμενη συμμετοχή όπου υπάρχει, εν αναμονή του ανοίγματος της πύλης του ΕΟΠΥΥ για να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά. 
Εάν η πύλη δεν ανοίξει εγκαίρως τα παραστατικά θα υποβληθούν χειρόγραφα και φυσικά θα αποζημιωθούν, αφού υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη η σχετική συλλογική σύμβαση. 
Για τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη, ισχύει ότι ίσχυε και πριν. 
Για τον μήνα Ιανουάριο είναι σε ισχύ τα παραστατικά που γνωρίζουμε, καθώς επίσης οι τιμές αποζημίωσης και οι προϋποθέσεις ποσότητας. 
Εκτελούνται και αυτά χειρόγραφα. 
Η εγγραφή στην ηλεκτρονική πύλη θα γίνει αυτόματα για όσα φαρμακεία είχαν ήδη πιστοποιηθεί και εγγραφεί έως την 31/12/2016. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΣΤΕΓΑΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2017 
Αριθμ. Πρωτ. 109 
Προς: Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας
Κοινοποίηση : Περιφέρειες της Χώρας

Θέμα: «Συστεγάσεις Φαρμακείων» 
Με αφορμή ερωτήσεις προς τη Νομική Υπηρεσία του Π.Φ.Σ. από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, φαρμακοποιούς και Διευθύνσεις Υγείας Περιφερειών αναφορικά με τις συστεγάσεις φαρμακείων και τις εταιρείες εκμεταλλεύσεως των συστεγαζόμενων φαρμακείων, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα κάτωθι: 
Το άρθρο 218 του Ν. 4281/2016 (ΦΕΚ Α΄ 160), με το οποίο αντικαταστάθηκε η παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 1963/1991, ορίζει ειδικώς και συγκεκριμένως το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου από τον αρμόδια Περιφέρεια. 
Επίσης το άρθρο 7 του Ν. 1963/1991, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ορίζει την διαδικασία και τις προϋποθέσεις για τη συστέγαση φαρμακείων (υπό ίδρυση με λειτουργούντα, καθώς και λειτουργούντα μεταξύ τους). 
Η παρ. 6 του ως άνω άρθρου ορίζει ότι τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας, που συνιστάται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οριζομένων συνδιαχειριστών όλων των συμμετεχόντων στη συστέγαση φαρμακοποιών. 
Ομοίως δυνάμει του άρθρου 36 παρ. 6 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ Α΄ 31), ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακείο. Και σε αυτή την περίπτωση τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας. 
Τέλος, το άρθρο 2 παρ. 5δ της υπ’ αριθμόν Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016 αποφάσεως των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» (ΦΕΚ Β΄ 1445) ορίζει ότι «Ακριβές αντίγραφο του καταστατικού των εταιρειών καθώς και το ΦΕΚ της δημοσίευσής του, εφόσον πρόκειται για ΕΠΕ, κατατίθεται στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την καταχώριση της εταιρείας και του καταστατικού της στο ΓΕΜΗ. Το ίδιο ισχύει και για τις τροποποιήσεις του εταιρικού καταστατικού και όλες τις μεταβολές της εταιρείας.». 
Ορισμένες Διευθύνσεις Υγείας (ευτυχώς όχι πολλές, αλλά αρκετές) απαιτούν οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να συστεγαστούν σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, να συστήνουν την κατά νόμο ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή να τροποποιούν αναλόγως την τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία) πριν την χορήγηση από την Υπηρεσία της άδειας λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων, προκειμένου εν συνεχεία να χορηγήσουν την εν λόγω άδεια. 
Η απαίτηση αυτή είναι καθ’ όλα εσφαλμένη, καθώς ουδέν σχετικώς προβλέπεται δυνάμει των ανωτέρω διατάξεων. Αντιθέτως, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου και συστεγαζόμενων φαρμακείων ορίζονται σαφώς και περιοριστικώς. Η δε πρόσφατη ΚΥΑ προσδιορίζει ακριβώς σε ποιο χρονικό σημείο υποχρεούται ο φαρμακοποιός να προσκομίσει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας. 
Άλλωστε η ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων σκοπό έχει ακριβώς την εκμετάλλευση των συστεγαζόμενων φαρμακείων, προϋπόθεση της λειτουργίας των οποίων είναι η προηγούμενη χορήγηση της σχετικής άδειας. 
Έχει δε παρατηρηθεί, κατόπιν της απαίτησης αυτής των Διευθύνσεων Υγείας να έχει συσταθεί η ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων, αλλά να μην χορηγείται εν τέλει η άδεια λειτουργίας συστεγαζόμενων φαρμακείων, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να υποβάλλονται σε άσκοπα έξοδα και ταλαιπωρία. 
Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρώτα χορηγείται η άδεια λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας και εν συνεχεία συστήνεται η κατά νόμο ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή τροποποιείται αναλόγως η τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία). 
Κατόπιν, εντός ενός μηνός από τη σύσταση ή την τροποποίηση ο φαρμακοποιός προσκομίζει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας. 
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικώς τα μέλη σας. 
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση. 

 Με εκτίμηση 
 Ηλίας Δημητρέλλος 
Νομικός Σύμβουλος Π.Φ.Σ.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΤΕΣΤΑ

ΑΘΗΝΑ 13.1.2017 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Yπεγράφη στα Γραφεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου η Σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία CMT ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Π.Ε. που επελέγη μετά από διαγωνισμό για την ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, οργάνωσης και λειτουργίας της εταιρείας ΕΤΕΣΤΑ Α.Ε. 
 Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «στόχος μας είναι η λειτουργία της εταιρείας με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για την παροχή χρήσιμων και έγκυρων στοιχείων, που μπορούν να αντληθούν μόνον από τα φαρμακεία, προς όφελος των Φαρμακοποιών. 
Σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε με την συνεργασία των Φαρμακευτικών Συλλόγων και κυρίως με τη στήριξη και συνδρομή των συναδέλφων Φαρμακοποιών».

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Αθήνα 10.1.2017 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Από σήμερα 10 Ιανουαρίου για 186 φάρμακα που μειώθηκαν εθελοντικά οι τιμές τους, ισχύουν για τις φαρμακαποθήκες οι νέες τιμές! Δηλαδή πρέπει να δίνουν στα φαρμακεία αυτά τα φάρμακα με τις νέες μειωμένες τιμές.
Δυστυχώς οι φαρμακαποθήκες στην πλειονότητα τους (πλην ελαχίστων) εξακολουθούν να εφοδιάζουν τα φαρμακεία με τις παλιές υψηλές υψηλές τιμές πράγμα που είναι παράνομο και αντίκειται στην πρώτη υπουργική απόφαση που αφορά αυτά τα φάρμακα.
Οπως πληροφορούμαστε η ΗΔΙΚΑ θα εφαρμόσει τις νέες λιανικές τιμές για τα φαρμακεία από 25 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα μείνει για τα φαρμακεία ούτε μια μέρα για να μειώσουν το στοκ τους αν οι φαρμακαποθήκες εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν την υπουργική απόφαση που αφορά αυτά τα φάρμακα.
Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή σας στις τιμές των φαρμάκων που προμηθεύεστε απο τις φαρμακαποθήκες (τα φάρμακα αυτά μπορείτε να τα δείτε πατώντας στο link http://www.moh.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/4349-symplhrwmatiko-deltio-timwn-farmakwn-anthrwpinhs-xrhshs-logw-aithmatos-meiwshs-timhs
Σημειωτέον ότι για τα υπόλοιπα φάρμακα έχει δοθεί παράταση ισχύος των νέων τιμών μέχρι τις 27 Ιανουαρίου για τις αποθήκες και μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου για τα φαρμακεία.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ο ΕΟΠΥΥ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΦΣ

ΑΘΗΝΑ 2.1.2017 
Υπεγράφη σήμερα στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, παρουσία του υπουργού υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, η επέκταση της Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων που αφορά την χορήγηση αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και όλου του φάσματος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων - όπως για παράδειγμα ορθοπεδικά προϊόντα, ιατρικές συσκευές υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων , προϊόντα κατακλίσεων - και σκευάσματα ειδικής διατροφής. Με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται στην αγορά η θέση των φαρμακείων γιατί οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται όλα τα ανωτέρω προϊόντα με την ίδια διαδικασία που προμηθεύονται τα φάρμακα τους. 
Στην συνάντηση που διήρκησε 4 ώρες παραβρέθηκαν εκτός του υπουργού υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτ. Μπερσίμης , ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, το μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος 
Η πρόταση για την επέκταση της Σύμβασης ( δείτε το Δελτίο Τύπου του ΕΟΠΥΥ ΕΔΩ) είχε γίνει από τον ΠΦΣ δεδομένου ότι υπήρξε κατηγορηματική αντίθεση του Συλλόγου στην υπογραφή νέας σύμβασης που περιείχε δυσμενείς όρους όπως την πιστοποίηση των φαρμακείων που σήμαινε μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση ετησίως ύψους 1500 με 2000 ευρώ και μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος τήρησης των προδιαγραφών που απαιτούνταν για την πιστοποίηση. 

Επομένως από σήμερα 2 Ιανουαρίου χορηγούμε όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής με την γνωστή διαδικασία χορήγησης φαρμάκων.

Ειδικά για τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη: 
· Καταργείται η διαδικασία μέσω e-dapy όπως την γνωρίζαμε και αντικαθίσταται από μια νέα διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρησης των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων. Οι αλλαγές θα αφορούν εσωτερικές παραμετροποιήσεις του συστήματος οι οποίες δεν θα μεταβάλλουν την λειτουργικότητα του e-dapy όπως το γνωρίζουμε 
· Μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος εκτελούμε προσωρινά, χειρόγραφα τις γνωματεύσεις των αναλωσίμων του σακχαρώδους διαβήτη , με δυνατότητα καταχώρησης στο λογισμικό του φαρμακείου πχ PHARMACON, ΙΛΥΔΑ , SMARTWARE, EUROPHARMACY κλπ 

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα λάβετε περισσότερες και πιο αναλυτικές οδηγίες για την καταχώρηση των συνταγών. 
Πρέπει να επισημάνουμε ότι για την κατάθεση των χειρόγραφων συνταγών και την πληρωμή τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραλαβή των νέων barcode και η καταχώρησή τους στο νέο σύστημα με τα νέα barcode. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ