Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Φ.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΑΘΗΝΑ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1. Τα σημερινά δεδομένα που αφορούν την κινητοποίηση μας :

Α) Υπεγράφη εχθές από τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο η επαναφορά των εκπτώσεων από τις βιομηχανίες προς το χονδρεμπόριο και τα φαρμακεία καθώς και από το χονδρεμπόριo προς τα φαρμακεία. Η έκπτωση θα είναι προαιρετική και μέχρι 5% για τα ΜΗΣΥΦΑ και 3% για τα φάρμακα. Από έγκυρες πηγές το χονδρεμπόριο αντιδρά στην εφαρμογή των εκπτώσεων εν αντιθέσει με την βιομηχανία και τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι το αποδέχθηκαν αμέσως.

Β) Χθές το βράδυ σε επικοινωνία του Προέδρου του ΦΣΑ, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη ανακοινώθηκαν οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμών μας για το 2012, οι οποίες είναι οι εξής :
για τον Φεβρουάριο : 13 /2
για τον Μάρτιο : 15/3
και για τους υπόλοιπους μήνες του 2012 από 12 έως 14 εκάστου μηνός.
Σήμερα λάβαμε το επίσημο έγγραφο από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Γ) Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, τροπολογία που αφορά τα χρέη του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τον κ.Σαχινίδη που μίλησα σήμερα στις 14:30 με τον Πρόεδρο του ΦΣΑ, τα χρέη αυτά εντάχθηκαν στο πλαίσιο αποπληρωμής όλων των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές τους με έκπτωση από τα φαρμακεία 3,5%. Η τροπολογία αυτή ορίζει ότι η αποπληρωμή των χρεών αυτών θα γίνει από 15 έως 31 Μαρτίου 2012. Ήδη ο κ.Νταλάρα συμφώνησε με την τροπολογία, την οποία επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομικών, κ.Βενιζέλος στον Πρόεδρο του ΦΣΑ.

Δ) Ένα μέρος των χρεών αυτών, και συγκεκριμένα 48 εκ. ευρώ θα εκταμιευθούν από το Δημόσιο ταμείο και θα δοθούν εντός του Ιανουαρίου αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπεται να γίνει την επόμενη Τρίτη.

Ε) Παραμένει το πρόβλημα της μείωσης του ποσοστού κέρδους το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ να συζητηθεί άμεσα. Το πρόβλημα υφίσταται μέν, αλλά θα το δούμε και θα κινητοποιηθούμε με τον ίδιο τρόπο όταν και εφόσον το κρίνουμε σκόπιμο. Δεν ξεχνάμε το θέμα, δεν συμφωνούμε με καμία μείωση του ποσοστού μας κέρδους και είμαστε έτοιμοι, όπως έχουμε αποδείξει, για νέες κινητοποιήσεις.

Στ) Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να απαιτήσουμε την αντικατάσταση ουσιωδώς ομοειδών φαρμάκων και για αυτό έχουμε πολλούς λόγους να το κάνουμε. Πρέπει να πείσουμε τους αρμοδίους που κόπτονται για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ότι δεν είναι εφικτή η μείωσή της όταν όλες οι ενέργειες των υπευθύνων για την μείωση γίνονται, πιέζοντας μόνο τους φαρμακοποιούς. Η αντικατάσταση των φαρμάκων εκτός του ότι θα μειώσει τις φαρμακευτικές δαπάνες όπως όλοι γνωρίζουμε θα αποτελέσει ανάσχεση στους εκβιασμούς όσων εταιρειών επιμένουν για πληρωμή τοις μετρητοίς, όπως επίσης παύση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων να αναζητούν φάρμακο συγκεκριμένης εταιρείας, ειδικά κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο και διανύοντας τεράστιες αποστάσεις. Αυτό που ισχυρίζεται ο Υπουργός Υγείας, ότι η αντικατάσταση θα επιτραπεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει από τον ΕΟΦ βεβαιωμένη έλλειψη, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται. Απόδειξη ότι σήμερα, που έχουμε ρεκόρ ελλείψεων ο ΕΟΦ δεν έχει διαπιστώσει καμία απολύτως έλλειψη.

Σας παραθέτουμε πίνακα πληρωμών μας για το πρώτο τρίμηνο του 2012 σύμφωνα με τα ανωτέρω :

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
22/1/2012 Πληρωμή ΟΓΑ συνταγών Νοεμβρίου 2011 και υπολοίπων του Οκτωβρίου 2011
Τέλη Ιανουαρίου Πληρωμή τμήματος χρεών ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ συνολικού ύψους 48 εκ.
13/2/2012 Πληρωμή ΕΟΠΥΥ συνταγών Δεκεμβρίου 2011
22/2/2012 Πληρωμή ΟΓΑ συνταγών Δεκεμβρίου 2011
15/3/2012 Πληρωμή ΕΟΠΥΥ και ΟΓΑ συνταγών Ιανουαρίου 2012
Τέλη Μαρτίου 2012 Αποπληρωμή χρεών ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών


2. ΟΓΑ

Σε δύο τηλεφωνικές επαφές που είχε ο Πρόεδρος του ΦΣΑ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη εχθές, διευκρινίστηκε η εκτέλεση των συνταγών ΟΓΑ , ο οποίος από 1/1/2012 εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία δεδομένα, καταργείται το ατομικό συνταγολόγιο του ΟΓΑ και δεν θα παραλαμβάνονται από τους φαρμακοποιούς ιδιόχειρες συνταγές από το ατομικό βιβλιάριο του ασφαλισμένου. Η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα σε συνταγολόγιο ενιαίου τύπου που έχουν ήδη προμηθευτεί οι γιατροί και που είναι το γνωστό πράσινο βιβλιάριο του ΙΚΑ.
ΟΙ ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ( ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας , Αγροτικούς γιατρούς) που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. ΟΙ χειρόγραφες θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρουν από τον συνταγογράφοντα ιατρό ή φαρμακοποιό , άνω αριστερά την λέξη «ΟΓΑ». Για τις ηλεκτρονικές δεν απαιτείται αυτή η σήμανση. Παρόλο που οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσαν τον Πρόεδρος του ΦΣΑ ότι οι συνταγές του ΟΓΑ θα κατατίθενται μαζί με τις υπόλοιπες συνταγές του ΕΟΠΥΥ, και δεν θα κόβεται ξεχωριστό τιμολόγιο για αυτές, νέο έγγραφο του ΟΓΑ σήμερα ανέτρεψε αυτό το δεδομένο και περιμένουμε εξελίξεις για το πώς θα υποβάλλονται αυτές οι συνταγές και σε ποιόν θα εκδίδεται το τιμολόγιο.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για τα φάρμακα υψηλού κόστους, μέχρι νεωτέρας δεν θα απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά θα ακολουθούν τις διαδικασίες που ίσχυαν πρίν την ένταξη τους στον Οργανισμό (κρατικά νοσοκομεία, ιδιωτικά φαρμακεία).

3. ΤΥΔΚΥ
Από 1/1/2012 το ΤΥΔΚΥ έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ και ακολουθεί τους κανόνες του ΟΠΑΔ.

Το Δ.Σ. του ΦΣΑ (όπως του Πειραιά και της Αχαΐας) αποφάσισε να αναστείλει την κινητοποίηση, αναμένοντας την υλοποίηση των έγγραφων δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, όσων αφορά τα ανωτέρω. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για το ποσοστό μας κέρδους.

Από σήμερα 12-1-2012 εκτελούμε κανονικά όλες τις συνταγές των Ασφαλιστικών Ταμείων, πλην του Ασφαλιστικού Ταμείου της ΔΕΗ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου