Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΣτΕ : ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΒΡΕΦΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012
 
Μόνο από τα φαρμακεία η διάθεση βρεφικών τροφών 

Από τα φαρμακεία θα διατίθενται προσωρινά για έξι μήνες οι βρεφικές τροφές (για παιδιά μέχρι 6 μηνών), με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικαλούμενο πιθανούς κινδύνους για την υγεία των βρεφών, δέχτηκε σχετική προσφυγή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που ζητούσε να ακυρωθεί και να ανασταλεί η υπουργική απόφαση (Δεκεμβρίου του 2011), η οποία επέτρεπε τη διάθεση των συγκεκριμένων παρασκευασμάτων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, παρασκευάσματα για βρέφη νοούνται τα τρόφιμα που προορίζονται για την ειδική τροφή των βρεφών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους και επαρκούν για τις ανάγκες διατροφής τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέστειλαν τη διάθεση εκτός φαρμακείων, γιατί αυτή μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών».

Η συγκεκριμένη απόφαση αναστολής θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την κύρια αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου