Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΣΥΦΑ

Αθήνα, 17/7/2013 
Αριθμ. Πρωτ.: 1673 

Προς Όλους τους Φαρμακοποιούς 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Μετά την εναρμόνιση της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελληνική Νομοθεσία από τον Απρίλιο 2013 ισχύουν νέες ρυθμίσεις για την λειτουργία του φαρμακευτικού εμπορίου (φαρμακαποθήκες - φαρμακεία). Η οδηγία απαιτεί καθιέρωση νέων κανόνων διάθεσης φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά συστήματα των Κρατών μελών. 
Συγκεκριμένα απαιτεί νέο τρόπο διάθεσης μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και ζητά ρυθμιστικές αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας για την διακίνηση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και των φαρμάκων εκτός θετικής λίστας. 
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πρότεινε στον Υπουργό Υγείας ειδική ρύθμιση που κατοχύρωνε την πώληση των συγκεκριμένων φαρμάκων μόνο από τα φαρμακεία. Η ρύθμιση αυτή τροποποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας μετά από παρέμβαση του ΕΟΦ, αλλά με τρόπο που δεν ικανοποιούσε τον ΠΦΣ και έθετε σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία. 
Η σχετική διάταξη απεσύρθη τελικά με παρέμβαση του ΠΦΣ, στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, από τον Υπουργό Υγείας. Κατόπιν αυτών ο ΠΦΣ θα συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσα από τα φαρμακεία με μια πανελλήνια πλατφόρμα που θα ελέγχεται από τον ΠΦΣ και το Υπουργείο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα, η τιμή και η θεραπευτική αποτελεσματικότητα των προϊόντων που θα διακινούνται, συνεκτιμώντας και την υπάρχουσα Ευρωπαϊκή εμπειρία. Όλες οι ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο είναι προϊόν αυθαίρετης σκέψης και παραπληροφόρησης. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ 
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου