Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

Αθήνα, 23/9/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για την πώληση των συμπληρωμάτων και των βιταμινών, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε τα παρακάτω:
«Επανειλημμένα έχουμε τονίσει πως τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Επομένως η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται με τον αυστηρό έλεγχο του ΕΟΦ  και μόνο από εξειδικευμένα κέντρα πώλησης όπως είναι τα φαρμακεία και με ευθύνη του φαρμακοποιού, ο οποίος έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση. Είναι φάρμακα και όχι καταναλωτικά προϊόντα. Η ανεξέλεγκτη πώληση τους  εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.
Για παράδειγμα σύμφωνα με  ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) η αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά πως οποιαδήποτε άλλη πηγή  διάθεσης προϊόντων που έχουν σχέση με την υγεία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον επιστημονικά κατοχυρωμένο ρόλο του Φαρμακείου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου