Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΠΦΣ: ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛ 1274/12 ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ

Θέμα: «Εισήγηση προτάσεων Π.Φ.Σ. για την Χορήγηση Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας». 

Κύριε Υπουργέ, 
Με αφορμή την έκδοση της ΠΟΛ 1274/27-12-2013 και σε συνέχεια προγενέστερης αλληλογραφίας με το γραφείο σας την οποία επισυνάπτουμε, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε τα εξής: 
Οι φαρμακοποιοί προκειμένου να εισπράξουν το εκάστοτε αναλογούν ποσό που τους οφείλεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, για την εκτέλεση των συνταγών των ασφαλισμένων από τα φαρμακεία τους, καλούνται να προσκομίσουν κάθε μήνα φορολογική ενημερότητα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. 
Με την παρότρυνση της Πολιτείας και δη του Υπουργείου σας, οι φορολογούμενοι έχουν προβεί σε ρυθμίσεις των πάσης φύσεως φορολογικών τους υποχρέωσαν προς το Δημόσιο. 
Έτσι και η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακοποιών έχουν αιτηθεί προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. την ρύθμιση της τμηματικής καταβολής των χρεών τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν άπαξ το σύνολο των οφειλών τους. 
Οι αιτηθείσες φορολογικές ενημερότητες τις οποίες απαραιτήτως πρέπει να διαθέτουν κάθε μήνα οι φαρμακοποιοί όπως αναφέρουμε και παραπάνω, χορηγούνται από τις Δ.Ο.Υ. με εντολή όμως παρακράτησης μέρους ή ολόκληρου του προς είσπραξη από τον φαρμακοποιό ποσού από τον ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία ανεξαρτήτως αν οι οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες ή όχι, αν είναι ρυθμισμένες ή όχι, και κυρίως ανεξαρτήτως αν ο φαρμακοποιός είναι ενήμερος στην καταβολή των δόσεων της οφειλής του ή όχι!!! 
Με βάση και την έκδοση της προαναφερόμενης ΠΟΛ, ουσιαστικά η πολιτεία καταστρατηγεί και ακυρώνει το δικαίωμα των φαρμακοποιών και των λοιπών φορολογουμένων να προβαίνουν σε ρύθμιση της τμηματικής καταβολής των χρεών τους. 
 Παρακρατώντας η Δ.Ο.Υ. είτε μέρος είτε ολόκληρο το προς είσπραξη από τον φαρμακοποιό ποσό από τον ΕΟΠΥΥ, ο φαρμακοποιός στερείται το δικαίωμα τμηματικής καταβολής των οφειλών, την ίδια στιγμή που ακόμη δεν έχει εξοφληθεί για συνταγές που έχει εκτελέσει το 2010, το 2011 και το 2012, και η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών γίνεται πάντοτε με καθυστέρηση. 
Το ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί που έχουν παρακρατήσεις αδυνατούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα από τοπικές ΔΟΥ που υπάγονται αλλά θα πρέπει να προσέλθουν σε ελεγκτικά κέντρα στα οποία λειτουργεί δικαστικό τμήμα. Σας παραθέτουμε σχετικά παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος:
Για όλες τις Κυκλάδες οι φορολογούμενοι που έχουν παρακρατήσεις εκδίδουν Φορολογική Ενημερότητα στην Σύρο. 
Για όλη την Θεσσαλονίκη αρμόδια ΔΟΥ είναι αυτή των Αμπελοκήπων, για όλη την Χαλκιδική αρμόδια ΔΟΥ είναι αυτή του Πολυγύρου και ούτω καθεξής. 
Η αθρόα προσέλευση των φορολογουμένων σε αυτές τις ΔΟΥ δημιουργεί ήδη τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης. Το δεύτερο αλλά πρωτίστης σημασίας ζήτημα είναι η απαίτηση της καταβολής του 30%-50% του εισπραττόμενου από το ταμείο ποσού για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας, καθώς και η απαίτηση της καταβολής του 70% - 100% όταν δεν έχει εισπραχθεί το 30% της συνολικής οφειλής, είναι καταστροφική για τον φαρμακοποιό, διαλύει ουσιαστικά την επιχείρηση αφού καθιστά αδύνατη την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και κατά συνέπεια αδύνατη την πληρωμή του από τον ΕΟΠΥΥ. 
Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ κατέχει επί της ουσίας το «μονοψώνιο» της αγοράς άρα και της καταβολής της αξίας των φαρμάκων, τα φαρμακεία οδηγούνται στην καταστροφή. 
Για το λόγο αυτό αιτούμεθα τα φαρμακεία να εξαιρεθούν ρητά από τις προαναφερόμενες διατάξεις για χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και μόνο για την είσπραξη χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον ο φαρμακοποιός είναι φορολογικά ενήμερος στην καταβολή των ρυθμισμένων δόσεων του. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου