Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Αθήνα 7.9.2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πλήρη στήριξη τους στις θέσεις και τις διεκδικήσεις των ελλήνων φαρμακοποιών, εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων και Οργανώσεων , μελών του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Οργάνου (PGEU) που βρέθηκαν στην Αθήνα για τις εργασίες της 1Ης Συνδιάσκεψης που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. 
Στην διάρκεια των εργασιών ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε την αναγκαιότητα της επίσημης θεσμοθέτησης των φαρμακευτικών υπηρεσιών η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται τον προσεχή Νοέμβριο στις Βρυξέλλες. 
Ο κ. Λουράντος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα ζητώντας την χάραξη κοινής γραμμής ευαισθητοποίησης των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας όσον αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη και τα φαρμακεία. 
Τόνισε δε πως οι περικοπές στις δαπάνες υγείας ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό δεν μπορεί να συνεxισθεί. 
Στην παρουσίασή του ο πρόεδρος της P.G.E.U. κ. Darrag O’ Loughlin ανέφερε ότι ο μέσος όρος αύξησης των δαπανών την περίοδο 2000-2009 ήταν +5,3% για την Ελλάδα και σε δύο μόλις χρόνια την διετία 2009-2011 έγινε αρνητικός προσεγγίζοντας το -11,1%, το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. 
Στις εισηγήσεις τους οι 31 εκπρόσωποι από 18 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν ότι ο φαρμακευτικός κλάδος υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές εδώ και μια εικοσαετία και όλα τα συστήματα αναδεικνύουν και αναγνωρίζουν τον μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο του επιστήμονα φαρμακοποιού. 
Επίσης οι ομιλητές έκαναν αναφορά στα συστήματα των κρατών για τα φαρμακεία και αποτυπώθηκε η εικόνα της επιστροφής στην ανεξαρτησία του Φαρμακείου και τον ισχυρό ρόλο του Φαρμακοποιού ακόμη και σε όσα συστήματα όπως της Ουγγαρίας, ξεκίνησαν την πλήρη απελευθέρωση από το 1996. 
Στην διάρκεια της σημαντική αυτής διοργάνωσης εκδόθηκαν δυο ψηφίσματα τα οποία προσυπογραφεί και ο Πρόεδρος της P.G.E.U. και αφορούν τόσο το μεταναστευτικό όπου για πρώτη φορά Ευρωπαίοι επαγγελματίες υγείας δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του αλλά και ένα ακόμη που αφορά τα φαρμακευτικά θέματα. 

Βασικοί άξονες είναι ότι : 
• Tο φαρμακείο είναι ουσιώδες μέρος του συστήματος υγείας και της περίθαλψης που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως τα άλλα συστήματα. 
• Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως τα άλλα αγαθά και η σωστή ενημέρωση από τον φαρμακοποιό είναι απαραίτητη 
• Το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από ένα σωστά ρυθμισμένο και δομημένο σύστημα που διασφαλίζει την ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού. 

Παρακάτω είναι τα δυο Ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στην διάρκεια της διοργάνωσης.


ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Οι εκπρόσωποι των 18 χωρών των Φαρμακευτικών Συλλόγων και Οργανισμών, μελών της PGEU, που συμμετείχαν στο σημερινό συνέδριο, κάνουν την παρακάτω κοινή δήλωση: 
Το Φαρμακείο αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι του συστήματος υγείας και η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι σαν όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας. Στην υγειονομική περίθαλψη, η έμφαση πρέπει να δίνεται στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ασθενών με ένα σωστά οργανωμένο και υποστηρικτικό τρόπο, στην περιοχή τους, όπου είναι δυνατόν.  
Τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της αυτο-φροντίδας και στην υποστήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κοινών - μη σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, δεν αποτελούν κοινά εμπορικά προϊόντα. Οι σωστές συμβουλές και πληροφορίες, που μόνο ο φαρμακοποιός μπορεί να παρέχει, είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ασφαλούς και κατάλληλης χρήσης όλων των φαρμάκων από το κοινό.  
Το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από μια φαρμακευτική αγορά, ρυθμισμένη και οργανωμένη, η οποία διασφαλίζει την επαγγελματική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού, προστατεύει την προσβασιμότητα του κοινού στις υπηρεσίες φαρμακείου και θέτει την επαγγελματική και προσωπική φροντίδα των ασθενών και του κοινού πάνω από οικονομικά κέρδη και μερίσματα μετόχων.  
Οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η παροχή κατάλληλων και επαρκών πόρων στο φαρμακευτικό κλάδο συνεισφέρει επιπροσθέτως στην προώθηση της δημόσιας υγείας και την παροχή προσβάσιμης και οικονομικά αποδοτικής υγειονομικής περίθαλψης. 


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι φαρμακοποιοί, εκπρόσωποι της PGEU και των Φαρμακευτικών Συλλόγων 18 Ευρωπαϊκών χωρών, που συμμετείχαν στο Φαρμακευτικό Συμπόσιο των Προέδρων των χωρών-μελών της PGEU, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 2015, ως επαγγελματίες υγείας και ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
- Εκφράζουμε την οδύνη μας σχετικά με την ανθρωπιστική τραγωδία την οποία βιώνουν οι πρόσφυγες στα παράλια της Μεσογείου 
- Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση 
- Εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε στην ανακούφιση αυτής της κρίσης, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας ως επαγγελματίες του τομέα της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου