Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Π.Φ.Σ.: O AΥΞΗΜΕΝΟΣ ΦΠΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

AΘΗΝΑ 21.12.2015 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Συνεχίζεται το αλαλούμ στο χώρο των φαρμάκων. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του καλοκαιριού και την συμφωνία με τους δανειστές (νόμος 4334/2015) για την παραμονή των φαρμάκων στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%, έκπληκτοι οι πάροχοι είδαν στο πρόσφατο δελτίο τιμών να αναφέρονται δύο κατηγορίες ΦΠΑ, 6 %και 13% 
Όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών προς τον ΕΟΦ με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, αρκετά σκευάσματα υπάγονται πλέον σε συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι 6%. Το αποτέλεσμα είναι για μια σειρά σκευασμάτων όπως οι ηπαρίνες και τα σκιαγραφικά, οι εταιρείες να υπολογίζουν πλέον ΦΠΑ 13%. 
Την ίδια ώρα λοιπόν που έχει παγώσει η δόση του 1.000.000.000 ευρώ προς την χώρα μας λόγω υπέρβασης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ , το ίδιο το κράτος υπερφορολογεί τον εαυτό του και ανεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους. 
Με βάση λοιπόν μια παλιά δασμολογική οδηγία, αυξάνεται (λόγω ΦΠΑ) το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά. 
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση, πως η φαρμακευτική αγορά αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, που δεν υπόκειται στους νόμους των αγορών, αλλά υπερισχύει ο κοινωνικός χαρακτήρας γιατί η Υγεία και το Φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου